Razvojni center za vodikove tehnologije (RCVT) je v letu 2009 ustanovilo pet podjetij in dva raziskovalna inštituta z namenom pospešitve raziskav, razvoja in realizacije uporabnih projektov s področja vodikovih tehnologij v Sloveniji.

Center so ustanovili slovenski distributer goriv Petrol d.d., dobavitelj naprednih rešitev na osnovi elektromotorjev in njihovih nadgradenj Domel d.d., podjetje s področja razvoja in dobave rešitev informatike, avtomatizacije in energetike Inea d.o.o., proizvajalec in distributer tehničnih plinov TPJ d.o.o., podjetje, ki deluje na področju razvoja gorivnih celicah s protonsko prevodnimi membranami Mebius d.o.o., Inštitut Jozef Stefan ter Kemijski inštitut z dvajsetletno tradicijo na področju gorivnih celic in vodikovih tehnologij.

Glavni cilj centra je povezava industrije z znanjem, lociranim na raziskovalnih inštitutih. Ostali cilji obsegajo ustvarjanje pogojev za prenos znanja, spodbujanje trajnega sodelovanja med raziskovalnim ter gospodarskim sektorjem, vpliv na razvojno politiko vlade, organizacijo strokovnih srečanj s področja vodikovih tehnologij in dolgoročno povečevanje konkurenčnosti slovenskih podjetij in inštitutov.

Strategija RCVT je postati mednarodno uveljavljen razvojni center za vodik in gorivne celice v vlogi pospeševalca in koordinatorja razvoja tehnološko zahtevnih tržno usmerjenih izdelkov na področju vodikovih tehnologij.

Povezava na spletne strani razvojnega centra za vodikove tehnologije

 

 

NA VRH  |  NATISNI STRAN